Reklam bayilik veren firmalar
Askerlik Şubeleri

2024 Güncel bedelli askerlik ücreti ne kadar oldu?

Bedelli askerlik ücreti, yılda iki kez belirlenen dönemlerde hesaplanır: 1 Ocak – 30 Haziran ve 1 Temmuz – 31 Aralık.

Reklam

Bedelli askerlik başvurusu yapan bireyler, başvurdukları dönemde geçerli olan ücrete göre ödeme yapmak durumundadır. Bu sistem, başvurulan tarih aralığına göre güncellenen ücretlere dayanmaktadır.

Reklam

2024 Yılı bedelli askerlik ücreti

2024 yılı için belirlenen yeni bedelli askerlik ücreti, memur aylık katsayısına göre 182.609,04 TL olarak tespit edildi. Bedelli askerlik ücreti, 240.000 ile memur aylık katsayısı arasındaki formül kullanılarak hesaplanmaktadır.

Bedelli askerlik ücretine taksit yapılıyor mu?

Bedelli askerlik ücretinde taksit seçeneği bulunmamaktadır; yani bedelli askerlikten yararlanmak isteyenlerin ödemelerini peşin olarak gerçekleştirmeleri gerekmektedir. İlgili kanun şu şekilde ifade edilmektedir: “Bakanlıkça belirlenecek sürede peşin ödemeleri ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamaları hâlinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.” Eğer taksitle ödeme seçeneği tercih ediliyorsa, bedelli askerlik kredisi kullanılabilir.

Bedelli Askerlik Hizmetinden Yararlanma Şartları ve Müracaat Kabul Esasları Nelerdir?

1. Bedelli askerlik başvuru şartları şu şekildedir:

a. Askerlik çağına gelmiş yükümlüler arasında herhangi bir yaş sınırlaması olmaksızın fiilî askerlik hizmetine başlamamış olmak.

b. Yoklaması olmayan yükümlüler için, yoklama esas sağlık muayenelerini tamamlayarak “Askerliğe Elverişlidir” kararı alınmış olmak.

c. Kura veya sınıflandırma işlemi sonrasında bedelli askerlik hakkı kazanıp, bu haktan vazgeçmemiş olmak.

ç. Askerlik çağına girdiği tarihten bedelli askerliğe başvuru tarihine kadar, bu tarih dâhil, herhangi bir dönemde yoklama kaçağı, saklı veya bakaya durumuna düşmemiş olanlar için bedelli askerliğe başvuru tarihinden itibaren iki ay içinde ödemeyi gerçekleştirmek ve kura veya sınıflandırma öncesi bedelli askerlikten vazgeçmemiş olmak.

2. Bedelli askerlikten yararlanma şartları şunlardır:

a. Müracaat tarihine kadar, bu tarih dâhil, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaydı olmayanlardan istekli olanlar e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden,

b. Müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaydı olanlardan, bu tarih dâhil, istekli olanlar askerlik şubelerinden kendisi, eşi, birinci veya ikinci derece kanuni yakınları, vekilleri ya da vasileri aracılığıyla yılın son mesai günü, mesai bitimine kadar müracaat edebilir.

3. Bedelli askerliğe başvurmak isteyen yükümlüler şu koşullara uymalıdır:

a. Müracaat tarihine kadar, bu tarih dâhil, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaydı olmayanlardan istekli olanlar, başvurularını e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden gerçekleştirebilirler.

b. Müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaydı olanlardan, bu tarih dâhil, istekli olanlar ise askerlik şubelerine, kendileri, eşleri, birinci veya ikinci derece kanuni yakınları, vekilleri ya da vasileri aracılığıyla yılın son mesai günü, mesai bitimine kadar başvuruda bulunabilirler.

4. Bedelli askerlik kapsamında temel askerlik eğitimine alınacak yükümlüler, ilgili yılın celp ve sevk dönemleri için tercihte bulunabilir. Müracaat yılının son mesai günü, mesai bitimine kadar celp dönemi tercihlerini e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden gerçekleştirebilirler. Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaydı olanlar ise müracaat tarihine kadar sadece askerlik şubelerinden tercih güncellemesi yapabilirler.

5. Kura sonucunda bedelli askerliğe seçilmeyenler ve ödeme yapmayanlar ile 2’nci maddenin (a) fıkrası kapsamındakiler, iki aylık süre içinde ödeme yapmamışlarsa birinci maddenin şartlarını sağladıkları takdirde bedelli askerliğe tekrar başvurabilirler. Her başvuruda Kanuna göre hesaplanan bedel miktarı peşin olarak ödenir ve ödenecek bedel tutarı önceki ödemelerden mahsup edilmez. Kura sonucu bedelli askerliğe seçilmeyenlerin ödedikleri bedel tutarı, başvurularını takiben kendilerine iade edilir.

6. Müracaat edilen yılın son mesai günü, mesai bitimine kadar ödemelerini tamamlayanlar, bir sonraki yıl silah altına alınmak üzere kura veya sınıflandırma işlemine tabi tutulur.

7. Ödemelerini müracaat edilen yılı takip eden yıl içinde gerçekleştirenler, ödemenin yapıldığı yılı takip eden yıl silah altına alınmak üzere seçim işlemine tabi tutulur. Bu kişiler, celp tercihlerini askerlik şubelerinden güncelleyebilirler.

Başa dön tuşu