Askerlik Şubeleri

Bornova Askerlik Şubesi

İlİzmir
İlçeBornova
Şube AdıBornova Askerlik Şubesi
Telefon(0232) 373 09 02
Fax(0232) 373 71 93
AdresOsmangazi Cad. No: 31 Bornova / İZMİR

İzmir Bornova’da bulunan Bornova askerlik şubesine ait telefon numarası, adres ve iletişim bilgileri.

Bornova hakkında

MÖ 6500 yıllarında ilk uygarlığın izlerine ev sahipliği yapan Bornova, uzun bir tarihi boyunca birçok uygarlığın mekanı olmuştur. 17. yüzyıldan itibaren Batılı araştırmacı ve gezginlerin ilgisini çeken bir bölge olmuştur. Osmanlı döneminde verimli bir tarım bölgesi ve sayfiye yeri olarak görülen Bornova Ovası’nın zengin su kaynaklarına sahip olduğu bilinmektedir.

Bornova Ovası, zengin bitki örtüsü ve hayvan kaynaklarıyla uygun çevre koşullarına sahip olduğu için İzmir’in ilk yerleşimcilerine ev sahipliği yapmıştır. Yeşilova Höyüğü, 2005 ve 2006 yıllarında yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılmış ve İzmir’in ve Ege Bölgesi’nin en eski yerleşim merkezi olduğu anlaşılmıştır. Yeşilova Höyüğü’ne ilk yerleşimcilerin yaklaşık 8500 yıl önce yerleştikleri tespit edilmiştir.

Yeşilova Höyüğü’nün yanı sıra Bayraklı, Pınarbaşı, Bornova Anadolu Lisesi gibi beş höyük daha ovada bulunmaktadır. Bu höyükler, Bornova’nın yoğun eski yerleşimlerine işaret etmektedir. Bornova Ovası, zamanla derelerin getirdiği alüvyonlarla kaplanmıştır ve burada yaşayan topluluklar daha yüksek yerlere taşınmıştır. İzmir halkı, ihtiyaçları doğrultusunda Bornova Ovası’nın batısına taşınmış ve kültürel ve ekonomik olarak gelişmiştir. Smyrna-Tepekule ve Kadifekale gibi yerler, bu taşınmanın bir sonucudur.

Bornova, 1425 yılında Türk egemenliğine alınmış ve 1919 – 9 Eylül 1922 tarihleri arasında Yunan işgali altında kalmıştır. İlçe, çok eski bir yerleşim yeri olmasına rağmen, belediyelik statüsüne 1881 yılında 7033 Sayılı Kanunla kavuşmuş ve 19 Haziran 1957 tarihinde TBMM’de kabul edilerek ilçe olmuştur. Yerleşim alanlarının deniz seviyesinden yüksekliği 20 ile 200 metre arasında değişmektedir. Bu yükseklik, dağlık bölgelerde 600 metreye kadar çıkabilmektedir. İlçe merkezinin güneyinde yer alan geniş düzlük, Bozalan, Hacılarkırı, Karasuluk, Mersinli ve Bayraklı ovalarının birleşmesiyle oluşmuştur. Ovalar, genellikle yamaçlardan inen suların getirdiği alüvyonlarla oluşmuştur. İlçenin yüzölçümü 220 km2’dir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu ilçede yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Yaz mevsiminde etkili olan imbat ve poyraz rüzgarları, kışın ise karayel, yıldız ve poyraz rüzgarları kuru soğuk getirmektedir.

En sıcak ay Temmuz, en soğuk ay ise Ocak’tır. Bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklık 13.07.2000 tarihinde 45.3, en düşük sıcaklık ise 09.02.1929 tarihinde -8.4 derecedir. İlçe topraklarında Akdeniz bitkilerinin tamamı bulunmaktadır. 600 metreye kadar olan yüksekliklerde kızılçam ormanları, daha yükseklerde ise karaçam ormanları yer almaktadır. İlçede yer alan ormanlık alanlar, su bakımından oldukça zengindir. Yamaçlardan akan sular, yer altı suları ve yağışlarla beslenen akarsularla zenginleşmektedir. Manda Çayı, Kavaklıdere Çayı, Şeytanderesi Çayı, Bornova Çayı, Nif Çayı önemli akarsulardandır. Yamanlar Dağı üzerinde İkizgöl yer almaktadır ve bu çam ormanları arasında ilçenin önemli dinlenme alanlarından birini oluşturmaktadır.

Başa dön tuşu