Reklam bayilik veren firmalar
Askerlik Şubeleri

Göynücek Askerlik Şubesi

İlAmasya
İlçeMerkez
Şube AdıGöynücek Askerlik Şubesi
Telefon(0358) 218 10 74
Fax(0358) 218 15 95
Adres55 Evler Mah. Mehmet Varinli Cad. No:57  AMASYA

Amasya Merkez ilçesinde bulunan Göynücek askerlik şubesine ait telefon numarası, adres ve iletişim bilgileri.

Reklam

Göynücek Hakkında

Amasya ilinin güneybatısında konumlanan Göynücek, tarihi ticaret yollarının kesişim noktasında stratejik bir coğrafyaya sahiptir. Göynücek’in tarihine dair ilk izler, Kalkolitik Çağa (M.Ö. 55000–3000) kadar uzanmaktadır. Bu durum, Göynücek’in tarihinin, hem Amasya hem de genel olarak Anadolu tarihi kadar eski olduğunu göstermektedir. Ancak, bu bilgilerin daha sağlam temellere oturtulabilmesi için yoğun arkeolojik kazılar ve bilimsel araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Reklam

Göynücek ilçesi sınırları içindeki en eski yerleşmeler, Kalkolitik döneme aittir. Bu döneme ait en belirgin örnek, Ayvalıpınar höyüğüdür. Tunç Çağı yerleşmelerine örnek olarak ise M.Ö. 3000–2500 yılları arasına tarihlenen Gediksaray höyüğü gösterilebilir.

Orta Tunç Çağı’nda (M.Ö. 2500–2000), Göynücek, Mezopotamya yazılı belgelerinde “Hatti Ülkesi” olarak bilinen Hitit uygarlığının sınırları içinde yer almıştır. Bu dönemde Hititlerin kayıp şehri “Hakmiş” Göynücek sınırları içinde yer almış olabilir. M.Ö. 750–585 yılları arasında bölgede sırasıyla Frig, Kimmer, İskit ve Med-Pers hakimiyeti görülmüştür. Bu döneme ait en belirgin örnek, Ilısu Kocaman Tepe höyüğüdür. Daha sonraki dönemlerde bölgede Helenistik izler gözlemlenmiştir.

M.Ö. 301’de Pers-Pontus hâkimiyetine geçen bölge, M.Ö. 47’de Zela Savaşı ile Roma İmparatoru Caesar (Sevzar) komutasında Roma egemenliğine girmiştir. Bu döneme ait en belirgin örnek, Gökçeli Kalesi’dir. Roma’nın bölgeyi ikiye bölen Zela Savaşı sonrasında Bizans yönetimine geçen bölge, daha sonra 11. Kılıçarslan’ın 1175’te Amasya’yı fethiyle Selçuklu hâkimiyetine, 1341’de Eretna Devleti’ne, 1393’te ise Osmanlı Devleti yönetimine girmiştir.

Yaklaşık olarak 1650 yılında günümüz yerinde yerleşim merkezi olarak kurulan Göynücek, Osmanlı Tahrir Defterleri’nde 1800’lerde Varay (Gediksaray) nahiyesi üzerinden Mecitözü ilçesine ve dolayısıyla Amasya Sancağı’na bağlı olduğu belirtilmiştir. Kısa bir süre Ilısu nahiyesine bağlı kalan Göynücek, 1922’de ilçe statüsünü kazanmıştır. Ancak, bu statüyü kaybetmiş ve nihayet 4 Mart 1954 tarihinde yürürlüğe giren 6324 numaralı kanunla Göynücek Kazası olarak tekrar kurulmuştur.

Başa dön tuşu