Reklam bayilik veren firmalar
Askerlik Şubeleri

Ceyhan Askerlik Şubesi

Ceyhan’da bulunan askerlik şubesine ait telefon numarası, adres ve iletişim bilgileri.

Reklam
İlAdana
İlçeCeyhan
Şube AdıCeyhan Askerlik Şubesi
Telefon(0322) 613 10 80
Fax(0322) 612 63 81
AdresBurhaniye Mah. Nihat Adsız Cad. Ceyhan / ADANA

Ceyhan hakkında

Ceyhan Ovası, 9 bin yıllık bir tarihe sahiptir ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ceyhan Ovası, Hitit, Asur, Fenike, Mısır, İran, Roma ve Bizans medeniyetleri gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu dönemlerde bölge, Asurlular’ın, Babiller’in, Persler’in, Büyük İskender’in, Selevkoslar’ın, Helenistik Mısır Krallığı’nın, Roma İmparatorluğu’nun, Bizans İmparatorluğu’nun, Emeviler’in, Abbasiler’in, Tolunoğulları’nın ve Hamdaniler’in egemenliği altına girmiştir.

Reklam

Bölge, 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah tarafından ele geçirilmiştir. Daha sonra 14. yüzyılda Mısır Memlüklülerinin istilasına uğramış ve Dulkadir oğlu Beyliği topraklarına katılmıştır. 1353-1515 yılları arasında, bölge Memlüklere bağlı Ramazanoğulları Beyliği’nin hakimiyeti altında kalmıştır. Bu dönemde, 1485-1498 yılları arasında Memlükler ve Osmanlılar arasında savaşlar yaşanmıştır. 1515 yılından itibaren Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırasında, bölge Osmanlı Devletinin idaresine girmiştir.

1525 yılına ait Osmanlı Tapu tahrir defterinde adı Yarsuvat olarak geçmektedir. Bu dönemde bölgeye yerleştirilen Kınık Türkmenleri, Oğuzların Üçok koluna ait Denizhanoğulları saoyundan gelmektedir. Nitekim bugün bölgede kalabalık bir nüfusa sahip olan Sırkıntıoğulları, Karsantıoğulları, Kozanoğulları, Cerit, Yüreğir, Barak, gibi Türkmen obaları Oğuzların Kınık boyuna bağlıdırlar.

1833-1840 tarihleri arası, Ceyhan Ovası Mısırlı İbrahim Paşa’ya geçmiştir. İbrahim Paşa, Menemencioğulları türkmenleri başta olmak üzere diğer Türkmen boylarının yardımıyla Konya’ya kadar ilerleyerek Osmanlı ordusunu bozguna uğratmıştır. Mısır ordusu bölgede Osmanlı yanlısı Türk boylarını sindirmek için özellikle sürgün taktiğini çok kullanmıştır. Özellikle bölgenin en büyük aşireti olan Sırkıntı Türkmenlerini pasifize etmek için Sırkıntıoğlu Murtaza Bey, İbrahim Paşa’nın emriyle Mısır’a sürgün edilmiştir. Ceyhan 1841 yılında tekrar Osmanlı yönetimine geçmiştir. Kurtuluş savaşı yıllarında ise Türkmen boyları tarafından kurulan Kuvay-ı Milliye birlikleri bölgede destan yazmışlardır. Sırkıntılar grup komutanlığı gibi birçok birlikler Ceyhan’ın kurtuluşuna önemli katkıda bulunmuşlardır.

Kırım Savaşı’ndan sonra, Osmanlılar buraya Nogay Türklerini ve 93 Harbi’nden sonra da Rumeli Türklerini iskan etmişlerdir. 1896 yılında II. Abdulhamid tarafından Hamidiye adı verilmiş 1908 yılında ise Urfiye olarak değiştirilmiştir.

19 Temmuz 1926’da ilçe yapılmış ve Cebelibereket vilayetine (Osmaniye) bağlanmış ve son olarak 3 Mayıs 1920 yılında çıkarılan yasa ile adı Ceyhan olarak değişmiştir. 1933 yılında Cebelibereket ili’nin ilçe yapılması üzerine bugünkü statüsüne kavuştu.

Başa dön tuşu