Reklam bayilik veren firmalar
Askerlik Şubeleri

Sandıklı Askerlik Şubesi

İlAfyonkarahisar
İlçeSandıklı
Şube AdıSandıklı Askerlik Şubesi
Telefon(0272) 512 50 17 
Fax(0272) 512 52 79
AdresEce Mah. Yunus Emre Bulvarı No.:9
Sandıklı / AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar Sandıklı’da bulunan Sandıklı askerlik şubesine ait telefon numarası, adres ve iletişim bilgileri.

Reklam

Sandıklı Hakkında

Sandıklı, İç Ege Bölgesi’nin doğu kısmında bulunan ve Afyon iline bağlı bir ilçedir. İl merkezine 60 km uzaklıktadır. Bu konumuyla AntalyaDenizli karayolu ve İzmirAnkaraİstanbul demiryolu hattı üzerinde önemli bir yerleşim merkezidir. Sandıklı, 1924 yılında ilçe statüsü kazanmıştır ve aynı yılın Mayıs ayında belediye teşkilatı kurulmuştur. İlçe, tanınmış kaplıcası ve leblebisi ile ünlüdür.

Reklam

İlçenin kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, yapılan araştırmalar, Sandıklı’nın Frigyalılar döneminde kurulduğunu göstermektedir. Sandıklı’nın en büyük yerleşim yeri Kussar-Kussor’dur ve bu şehir, Hititlerin başkenti Hattuşaş ile yarışan bir öneme sahiptir. Kazılar ve araştırmalar, Sandıklı’nın tarihinin M.Ö. 5000 yıllarına kadar uzandığını göstermektedir. Bu antik döneme ait eserler, Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir ve Bakır Çağı’na ait olduklarını gösterir.

Sandıklı, tarih boyunca Hititler, Frigyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Türkler gibi çeşitli medeniyetlerin etkisi altında kalmıştır. Bizans döneminde M.S. 395 yılından sonra 1078 yılına kadar Bizans İmparatorluğu’nun egemenliği altında kalmıştır. Ancak 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi sonrasında bölge Türklerin hakimiyetine girmiştir.

Selçuklu Devleti döneminde Germiyanoğulları, Sandıklı’yı Osmanlılara hediye etmiş ve böylece Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetimine geçmiştir. Sandıklı, tarihsel olarak önemli ve eski bir yerleşim yeri olduğunu kanıtlayan bazı eserlerle doludur. 1379 yılında inşa edilen Ulu Camii, bu önemli dönemin izlerini taşır.

İstiklal Savaşı yıllarında Sandıklı ve çevresi Yunanlar tarafından işgal edilmiş olsa da bu işgal kısa sürmüş ve bölge Türk egemenliğine geri dönmüştür. İstiklal Savaşı’nın ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin yönetimine girmiştir.

Sandıklı’nın ekonomisi başta hayvancılık ve tarım olmak üzere, son yıllarda sanayi ve ticaretin gelişmesiyle büyümüş, aynı zamanda Hüdai Kaplıcaları gibi termal turizm potansiyeli yüksek olanakları sayesinde ilçe ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.

Sandıklı İsmi Nereden Geliyor?

SANDIKLI ismi konusunda farklı mahalli ve tarihi tetkiklerden kaynaklanan birkaç rivayet bulunmaktadır:

1- İlçenin coğrafi yapısı göz önüne alındığında, düz bir ovada yer aldığı, etrafının dağlarla çevrili olduğu ve kısmen çukur bir arazide bulunduğu için, bu manzaranın sandık benzeri bir görüntü sergilediği düşünülerek “SANDIKLI” isminin verildiği rivayeti vardır.

2- Hititler döneminde Sandıklı’ya “SAMUKA” adı verildiği bilinir. Bu kelimenin o dönemde “SANDUK” anlamına geldiği ifade edilir. Daha sonra İonlar’ın bölgeyi istilası sonucunda Samuka, “Mukaddes Sandık” anlamına gelen “APAMİYAKİVATOS” ismini almıştır.

3- Üçüncü bir rivayete göre, Sandıklı’nın 1072 yılında Selçuklu komutanı Emir Sanduk Bey tarafından fethedildiği ve bu nedenle “SANDIKLI” isminin verildiği öne sürülür.

Başa dön tuşu