Reklam bayilik veren firmalar
Askerlik Şubeleri

Akyurt Askerlik Şubesi

İlAnkara
İlçeMamak
Şube AdıAkyurt Askerlik Şubesi
Telefon(0312) 363 69 10
Fax(0312) 363 32 95
AdresAbidinpaşa Mah. Münzeviler Sok. No: 35

Ankara Mamak’ta bulunan Akyurt askerlik şubesine ait telefon numarası, adres ve iletişim bilgileri.

Reklam

Akyurt hakkında

Akyurt İlçesi, İç Anadolu Bölgesi’nin Sakarya ve Kızılırmak büklümleri arasında, Yukarı Sakarya bölümünde konumlanmıştır. Doğuda Kalecik, batıda ve kuzeybatıda Çubuk, güneybatıda Pursaklar, güneyde Altındağ ve güneydoğuda Elmadağ ilçeleri ile çevrili bir coğrafyaya sahiptir. İdris Dağı’nın batısında, Çubuk ovasının güneydoğusunda yer alır. İlçenin sınırları içinde, denizden yüksekliği 1844 m olan en yüksek nokta Oğlak Kayası’dır.

Reklam

İlçede genel olarak İç Anadolu Bölgesi’nin kurak iklim tipi görülmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışları ise ilçe merkezinde ılıman ve yağışlı, yüksek kesimlerde ise soğuk ve yağışlı bir hava hakimdir. Bitki örtüsü büyük ölçüde bozkır alanlarından oluşurken, çok az da olsa fundalık ve ormanlık alanlara rastlanmaktadır.

Akyurt’un nüfusu 37.456, yüzölçümü 372 km², rakımı 960 m ve Ankara şehir merkezine olan uzaklığı ise 33 km’dir. İlçe, tarihi zenginlikleriyle de dikkat çeker. Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde bahsedilen Balıkhisar ve Büğdüz mahallelerindeki orman varlığı ve Timur Han’ın savaşı sırasında bu alanı kullanması gibi önemli tarihi olaylara ev sahipliği yapmıştır.

Paleolitik döneme ait izler, Balıkhisar Mahallesi Höyüktepe mevkii ile Elecik Mahallesi Kızıleşik Tümülüsü’nde bulunan tarihi kalıntılar ile görülmektedir. Akyurt’un yerleşim geçmişi Eski Tunç Çağı’na (M.Ö. 3.000) kadar uzanmaktadır.

Akyurt, Kral Yolu’nun geçiş güzergahı üzerinde yer almasıyla tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Roma döneminden kalan yazıtlar, sütunlar ve mimari blokların bulunduğu Elecik, Cücük, Balıkhisar ve Büğdüz mahalleleri, ilçenin tarihi zenginliğini ortaya koyan önemli kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır.

Kızık ve Büğdüz isimlerinin Oğuz Türkleri’nin 24 boyunun isimleri olması, bölgenin Oğuz Türkleri tarafından yerleşime açıldığını göstermektedir. İlçe, Anadolu Selçukluları döneminde I. Haçlı Seferi’ne maruz kalmış, 1101 yılında I. Haçlı Ordusu’nun Ankara’yı işgal etmesiyle tahrip olmuştur.

Osmanlı tarihindeki en önemli olaylardan biri, 1402 yılında gerçekleşen Ankara Savaşıdır. Ravlı adıyla bilinen köy, bu savaş sırasında Osmanlı Devleti’ne destek vermiş ve Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazıt Han’a konak yeri sağlamıştır. 1463 yılında Ravlı köyünün nüfusu 30 kişi iken, 1571’de 47 kişiye, 1844’te 94 kişiye, 1927’de ise 523 kişiye yükselmiştir. Ravlı Köyü, 1928 yılında 21 köyün bağlı olduğu bir bucak merkezi haline gelmiştir.

Ravlı ismi, tarihi kaynaklarda Alka Ravlı olarak geçmekte olup, zamanla Ravlı olarak telaffuz edilmeye başlamıştır. Reşid-ud’un çizelgesine göre, “Ravlı” kelimesi, “nereye varsa başarı gösterir” anlamına gelmektedir. Oğuz Türkçesi’nde karşılığı Avlu, Evli, Ivli şeklinde ifade edilmiştir ve bu kelimenin “yurt” anlamında kullanılması da söz konusudur. Cumhuriyet döneminde Akyurt isminin ortaya çıkışı ve ilçeye verilmesi (İçişleri Bakanlığı 5442–2/C 1961), geçmişten gelen güzel bir geleneğin bugünkü Türkçe’de yaşatılması olarak gerçekleşmiş; Alka’nın Ak, Ravlı’nın da yurt olması şeklinde anlamını bulmuştur.

Akyurt, Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu, Kastamonu, Çankırı ve Kalecik üzerinden Batı Cephesi’ne cephane sevkiyatında önemli bir geçiş noktası olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk’ün Şapka Devrimi’ni gerçekleştirmek üzere 23 Ağustos–1 Eylül 1925 tarihleri arasını kapsayan ve 8 gün süren Kastamonu gezisi sonrasında, 01.09.1925 Salı günü saat 13.00–14.00 arasında ilçede (o zamanki köy) misafir edildiği bilinmektedir.

Akyurt’ta 1971 yılında belediye teşkilatı kurulmuş ve 09.05.1990 tarihinde ilçe statüsü kazanmıştır. O tarihte 6.500 olan nüfus, günümüzde 27.201 nüfusu ile Ankara’nın önemli ilçelerinden biri haline gelmiştir. 5216 sayılı kanunla köy statüsündeki 17 yerleşim yeri mahalle statüsüne, üç köy de orman köyü statüsüne geçmiştir. Bu köyler Ahmetadil, Kozayağı ve Uzunlar köyleridir.

1990 yılından sonra Akyurt’ta büyük sanayi girişimleri gerçekleşmiş ve büyük fabrikaların kurulmasıyla birlikte ilçe, bir sanayi merkezi haline gelmiş ve bu durum büyük ölçüde göç almıştır. Sanayi sektörünün gelişiminde Ankara Esenboğa Havalimanı’na ve Ankara-Çankırı-Kastamonu-Sinop devlet yolunun yakın olmasının etkisi büyük olmuştur.

Başa dön tuşu