Şuhut Askerlik Şubesi
İl | Afyonkarahisar |
İlçe | Şuhut |
Şube Adı | Afyon Askerlik Şubesi |
Telefon | (0272) 215 32 10 |
Fax | (0272) 215 32 12 |
Adres | Dervişpaşa Mah. Alparslan Türkeş Bulvarı No:27 AFYONKARAHİSAR |
Afyonkarahisar Merkez’de bulunan Şuhut askerlik şubesine ait telefon numarası, adres ve iletişim bilgileri.
Şuhut Tarihi
Şuhut’un tarihi, Neolitik çağa kadar uzanan köklere sahiptir. Karaadilli, Hisar ve Kepirtepe Höyüğü gibi yerlerde bulunan eserler, bu tarihe ışık tutmaktadır. Hitit döneminde, Şuhut’un bulunduğu bölge Mira Krallığı’na bağlı Kuvalya adlı prensliğin başkenti olarak bilinir.
Ancak, Şuhut’un kesin tarihi, M.Ö. 1180’lerde Akomas tarafından kurulduğu “Synnada” adlı kentle başlar. Bu kent, Truva Savaşları sonrasında bölgeye gelen Trakyalı, Makedonyalı ve Ahiyalı birlikler tarafından kurulmuştur. Daha sonra Synnada, önce Lidya, sonra Pers hâkimiyeti altına girmiştir. Ünlü Atinalı komutan Alkibiades, Perslere sığınarak M.Ö. 404 yılında bugünkü Balçıkhisar Kasabası sınırları içinde yer alan “Melisse” çiftliğinde ölmüştür. Ardından Romalılar ve Bizanslıların egemenliği altına girmiştir. Bu dönemde ismi “Cfut” olarak geçmektedir. Türk hâkimiyetine girdiğinde ise “Şuhut” adını almıştır. Şuhut’un Türk hâkimiyeti, Orta Asya’nın güneyinden gelen Akan Boyu Türkleri tarafından M.Ö. 1150 yıllarında kurulmuştur.
Kurtuluş Savaşı sırasında Şuhut, kısa bir süreliğine Mustafa Kemal Atatürk’e ve başkomutanlık karargahına ev sahipliği yapmıştır. Şuhut, 1946 yılında ilçe statüsü kazanmıştır.
Coğrafi Yeri
Şuhut, iç Ege bölgesinin en doğu kesiminde yer alır ve Afyon ilinin güneyinde bulunan bir ilçedir. İç Anadolu’yu Batı Anadolu’ya bağlayan geçit arazisinde konumlanmıştır. İlçe, Afyon’un il merkezine 30 kilometrelik asfalt bir karayolu ile bağlıdır.
Şuhut’un yüzölçümü 1182 kilometrekare civarındadır ve deniz seviyesinden yaklaşık 1200 metre yüksekliği ile Afyon’dan (1080 metre) daha yüksektedir. İlçenin toprakları, kuzeyde Afyon ili, güneyde Dinar ilçesi ve Isparta ili, doğuda Çay ilçesi, batıda Sinanpaşa ve Sandıklı ilçeleri tarafından çevrelenmiştir. Şuhut, kısmen dağlık araziye sahiptir ve ilçeyi etrafı tepeler ve sırtlarla çevrili Şuhut Ovası çevreler.
Gali Çayı, ilçenin doğusunda bulunan Kumalar Dağı’ndan kaynaklanmakta olup, Şuhut’tan 15 kilometre doğuda yer alan Selevir Barajı’nda biriken suyu depolamaktadır. Şuhut ayrıca Afyon’dan Dinar’a, Çay’a ve Senirkent’e giden yollarla bağlıdır.
İklimi
Şuhut ve çevresi Ege Bölgesi’ne dahil olmasına rağmen, iç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin özelliklerini de bünyesinde bulundurur. Ayrıca bu bölge, söz konusu üç bölge arasında bir geçiş rolü oynar. Genel olarak, iç Anadolu’nun karasal iklimi ile daha ılımanlaştırıcı etkisi olan Ege ikliminin karışımıdır. Dolayısıyla, bu iklim tipi bir geçiş iklimidir.
Bölgedeki yağış miktarı Ege Bölgesi’ne göre daha düşüktür ve yıllık ortalama olarak 450-550 mm arasındadır. Yıllık yağışlı gün sayısı yaklaşık 110 gündür. Kış yağışları toplam yağışın %30’unu, sonbahar yağışları %19’unu, ilkbahar yağışları %34’ünü ve yaz yağışları ise %17’sini oluşturur. Ayrıca, yıllık ortalama sıcaklık 11,3 °C civarındadır.
Bu verilere dayanarak Şuhut’un iklimini şu şekilde tanımlayabiliriz: Yazları sıcak ve kuru, baharları yağışlı ve ılık, kışları yağışlı ve soğuktur. Kışın yağışlar genellikle kar şeklinde düşer. En sıcak ay Temmuz iken, en soğuk aylar Aralık ve Ocak’tır. Sisli ve nemli günlerin az olması nedeniyle hava genellikle sağlıklıdır.