Reklam bayilik veren firmalar
Askerlik Şubeleri

Tire Askerlik Şubesi

İlİzmir
İlçeTire
Şube AdıTire Askerlik Şubesi
Telefon(0232) 512 15 99
Fax(0232) 512 18 01
AdresCumhuriyet Mah. Cumhuriyet Cad. No: 8 Tire / İZMİR

İzmir Tire’de bulunan Tire askerlik şubesine ait telefon numarası, adres ve iletişim bilgileri.

Reklam

Tire hakkında

Tire, Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Roma ve Bizans medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, zengin bir tarihi ve kültürel mirasa sahip bir şehirdir. Ancak, Tire’nin tarihi hakkında detaylı bilgilere Roma döneminden öncesine dair sağlam kaynaklar pek ulaşılamamıştır. Milattan önce 2000’lere kadar uzanan dönem henüz tam olarak anlaşılamamıştır.

Reklam

Artemis Tapınağı’nın Tire’nin batı köylerini içine alan ve Bozdağ’a kadar uzanan kutsal alanı, Tire’ye yüzyıllar boyunca adeta bir kutsallık kazandırmıştır. Roma dönemine ait belgesel zenginlikler, Tire’nin bu dönemdeki tarihi coğrafyasında, bazı köylerin önemli yerleşim merkezleri olduğunu göstermektedir. Başköy (Uzgur), Akyurt (Zeamet Kilisesi), Hisarlık, Gökçen (Fota), Eskioba (Dormara-Almura), Büyükkale ve Kürdüllü köyleri gibi yerleşim bölgeleri, arkeolojik bulgularla desteklenmektedir.

Ayrıca, Eğridere, Peşrefli gibi ilk çağ köyleri, yoğunluk merkezleri olarak doğu (Katoika) ve batı (Bonita) olarak adlandırılmıştır. Batıda Büyükkale ve doğuda Boynuyoğun-Yeğenli hattı, bu sıralamada önemli yerler arasındadır.

Dağlık bölgenin güneyinde, Efes’ten başlayarak Belevi / Hasan Çavuşlar / Büyükkale / Küçükkale / Eskioba ve Mahmutlar istikametinde, Bozdağ’a kadar uzanan Tapınak arazisi, Tire Ovası’nı kuşatmaktadır. Roma İmparatorları Jül Sezar, Augustos ve Trian’ın, Artemis Tapınağı’na ait topraklardan bir kısmını Tire’ye bağışladıkları, belgelerden anlaşılmaktadır. Tire Müzesi’nde, bu tapınağa ait arazilerden elde edilen bulgular geniş bir yer tutmaktadır.

Tire’nin bu dönemde, Roma Senatosu’nda “Kaystros Senatörlüğü” ya da diğer adıyla “Küçük Menderes Senatörlüğü” olarak temsil edildiği görülür. Ardından başlayan Bizans Dönemi’nde, özellikle Ortodoksluğun şekillendirilmesinde, İstanbul’un Kadıköy’ü (Halkedon) ve İznik’teki (Nikea) Ayasofya Kilisesi gibi önemli mekanlarda, Tire’nin etkili ve kararlı bir Hristiyan kent olduğu kanıtlanmıştır. Kent, Bizans tarihi boyunca bu parlak dönemini sürdürmüştür ve Kilise Meclislerinde oy kullanma hakkına sahip olmuştur.

Ünlü coğrafyacı Strabon, Tire’nin ilk dönemlerinde, Güme Dağı’na dayanan mabetler zenginliği ve her iki dinin kutsallığını simgeleyen üzüm bağları ile süslendiğini ve bu bağlardan elde edilen şarapların ününü anlatır. Küçük Menderes Ovası için ise, “Efes Artemis’in Kutsal Toprakları’nı çevreleyen bir bahçe gibidir” der.

Tire, daha sonraları, giderek Hristiyan kültürünün egemen olduğu bir yerleşim yeri olarak bilinen bu şehir, adını Bizans İmparatoru Arkadius’tan almıştır. Bugün Hisarlık Köyü olarak bilinen bu şehir, Bizans’ın ünlü Ortodoks kentlerinden biri haline gelir.

Başa dön tuşu