Şemdinli Askerlik Şubesi

İl | Hakkari |
İlçe | Şemdinli |
Şube Adı | Yüksekova Askerlik Şubesi |
Telefon | (0438) 351 40 22 |
Fax | (0438) 351 55 48 |
Adres | İpek Mah. İpekyolu Cad. No: 142 Yüksekova / Hakkari |
Hakkari Yüksekova’da bulunan Şemdinli askerlik şubesine ait telefon numarası, adres ve iletişim bilgileri.
Şemdinli Tarihçesi
Bölgenin tarihine dair oldukça zengin bir geçmişi vardır. Tarih çağına Sümerler ve Akatlar ile giriş yapmıştır. Başlangıçta Sümerler’in Hakan Boyu tarafından yerleşildiği bilinmektedir. Ardından Akatlar, Urartular ve Asurlular gibi çeşitli medeniyetler bu bölgede yaşamışlardır. Daha sonrasında Medler, Babiller, Persler, Makedonyalılar ve Silveskoslar bölgeye egemen olmuşlardır.
Hz. Ömer döneminde İslam orduları tarafından bu bölge İslam birliğine katılmıştır. 1514 yılında Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Zaferi ile Osmanlı egemenliğine girmiştir. Tarih boyunca birçok farklı kavim ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
1853 yılında Rusların Türklere savaş açması sonucu, Şemdinli’li Seyit Taha, Dağıstan’daki Şeyh Şamil ile işbirliği yaparak Ruslara karşı savaş açmıştır. Daha sonra bu direnişe karşı güneyde Cizre’de hüküm süren İzzettin Şir, Ruslar tarafından kandırılarak isyan çıkartmıştır.
1914 ile 1917 yılları arasında dört defa Rus işgaline uğramıştır. Bu işgaller sırasında bölge halkı, ordu birlikleri ile işbirliği yaparak Rusların kötü niyetlerine karşı direnmiştir.
Son olarak, 1926 yılında Ankara Antlaşması ile Musul ve Hakkari’nin beş bölgesi sınır dışı bırakılmış ve Hakkari Vilayeti kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde bir süre Van Vilayeti içerisinde kalmış, ancak 4 Ocak 1936 tarihinde Hakkari tekrar vilayet haline geldiğinde Şemdinli de Hakkari’ye bağlanmıştır. Bu süreçte bölge tarihi boyunca farklı dönemlerden geçmiş ve çeşitli olaylara tanıklık etmiştir.
Nüfusu ve İdari Yapısı
2012 Nüfus sayımına göre Merkez Nüfusu 21.048, Belde ve köylerin nüfusu 46.125 olmak üzere toplam 67.173 kişidir.
Şemdinli, 1 Haziran 1932’de yürürlüğe giren 2042 sayılı Kanunla Bucak statüsü kazanmıştır. 20 Mayıs 1935 tarihinde Hakkari ili lağvedildiğinde Van iline bağlanmıştır. 1936 yılında Hakkari tekrar Vilayet statüsü kazandığında ise Şemdinli ilçe olarak Hakkari iline bağlanmıştır.
Merkeze bağlı 19 köy (Alan, Altınsu, Anadağ, Korgan, Yaylapınar, Uğuraçan, Tütünlü, Gelişen, Günyazı, Kayalar, Öveç, Ortaklar, Bağlar, Boğazköy, Konur, Beyyurdu, Çatalca, Bozyamaç, Çubuklu) ve bu köylere bağlı 79 mezra bulunmaktadır. Ayrıca Derecik Beldesi ve bu beldeye bağlı 14 mezra da ilçede yer almaktadır. İlçenin 5 köyü (Ayranlı, Meşelik, Anadağ, Boğazköy, Çevre) ve 8 köye bağlı 14 mezrası (Ayranlı – Merkez, Üzümkıran; Anadağ – Merkez; Gelişen – Koryürek, Toklu, Suçıktı, Mordağ, Karakoç; Bozyamaç – Öncü; Korgan – Tuğlu, Aşağı Tuğlu, Kola; Kayalar – Erikli, Seçkin Mağaraönü; Ortaklar – Ormancık) güvenlik nedeniyle önceki yıllarda boşaltılmış, ancak bazı köylerin mühürleri geri alınmıştır.
İlçenin sınırları içerisinde iki belediye bulunmaktadır: Şemdinli Belediye Başkanlığı ve Derecik Beldesi Belediye Başkanlığı. Bu belediyelere bağlı 9 mahalle bulunmaktadır. Şemdinli Belediyesi sınırları içerisinde Yeni Mahalle, Moda Mahallesi ve Yayla Mahallesi, Derecik Beldesi Belediyesi sınırları içerisinde ise Merkez Mahallesi, Balkaya Mahallesi, Güney Mahallesi, Hacıbey Mahallesi, Vapurtepe Mahallesi ve Orta Mahalle yer almaktadır.