Reklam bayilik veren firmalar
Askerlik Şubeleri

Taşova Askerlik Şubesi

İlAmasya
İlçeTaşova
Şube AdıTaşova Askerlik Şubesi
Telefon(0358) 312 12 00 
Fax(0358) 312 38 76
AdresDoğu Mah. Milli Egemenlik Cad. No:3   Taşova/AMASYA

Amasya Taşova ilçesinde bulunan Taşova askerlik şubesine ait telefon numarası, adres ve iletişim bilgileri.

Reklam

Taşova Hakkında

Taşova ilçesi, zengin tarihinde birçok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmış bir bölgedir. M.Ö. 5000 yılına ait yerleşim alanlarına dair kalıntılara ilçede rastlanmaktadır. Amasya ve Alpaslan Müzelerinde korunan Roma-Helenistik devirleri, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait pek çok tarihi belge ve bulgu, bu zengin tarih mirasını gösteren önemli kanıtlardır. Ancak, kaçak kazılar sonucu yapılan gelişigüzel çalışmalar nedeniyle geçmiş uygarlıklara ait birçok tarihi eser yok olmuştur.

Reklam

Bölge, Hititler, Frigyalılar, Kimmerler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve sonrasında Selçuklular ile Osmanlılar gibi birçok medeniyetin uzun süre hakimiyeti altında kalmıştır.

İlçenin merkezini oluşturan “Yemişenbükü” köyü, Anadolu’ya gelen Türk boylarına ait küçük bir aşiret tarafından kurulmuştur. “Taşova” adını ise Destek, Uluköy, Esençay, Tekke ve Yeşilırmak vadisinin verimli sahasından almıştır.

Taşova, 1923-1944 yılları arasında Tokat iline bağlı Erbaa ilçesine bağlıyken, 04.08.1944 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla bağımsız bir ilçe olmuş ve 1953 yılında Tokat’tan ayrılarak Amasya’ya bağlanmıştır.

Coğrafi konum

Taşova İlçesi, coğrafi konumu itibariyle 40˚ 46 36 kuzey enlemi ile 36˚ 13 12 doğu boylamı arasında yer almaktadır. İlçenin doğusunda Tokat İli’ne bağlı Erbaa İlçesi, batısında Amasya İli, kuzeyinde Samsun İli’ne bağlı Asarcık İlçesi, kuzeydoğusunda Ayvacık İlçesi, kuzeybatısında Ladik İlçesi ve güneyinde Tokat İli’ne bağlı Turhal İlçesi bulunmaktadır. İl merkezine olan uzaklığı ise 50 kilometredir. İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği 230 metredir. En düşük rakım, Karlık Deresi’nin Yeşilırmak ile birleştiği noktada 170 metreyken, en yüksek nokta ise Esençay Köyü’nün güneyindeki Cami Tepesi olup, 1956 metreye ulaşmaktadır.

Arazi


İlçenin toplam yüzölçümü 1.051 km² olup, bu alanın 392.120 dekarlık bölümü tarım arazisi, 519.540 dekarlık bölümü orman ve fundalık, 62.210 dekarlık bölümü çayır, mera ve yayla alanı, 77.130 dekarlık bölümü ise tarım dışı (bataklık, yerleşim birimleri, su yüzeyleri, kayalık vb.) alanlardan oluşmaktadır. Tarım arazilerinin 127.260 dekarlık kısmında sulu tarım uygulanmaktadır.

İlçenin önemli dağları arasında batıda Engüles, kuzeydoğuda Canik, güneyde Boğalı (1950 m.) ve kuzeybatıda Akdağ (2050 m.) yer almaktadır.

Yeşilırmak vadisi boyunca uzanan özellikle ırmağın ilçe merkezinden Kelkit Çayı ile birleştiği yere kadar olan bölge, yaklaşık 4.000 dekarlık alanıyla rakımın düşüklüğü ve verimli arazisi açısından küçük Çukurova niteliğindedir.

İlçenin ana akarsuyu İlçe merkezinden geçen “Yeşilırmak”tır. Ayrıca Yeşilırmak’ı besleyen Akınoğlu, Boraboy, Destek ve Dutluk çayları ile Erbaa sınırları içinde Yeşilırmak’a karışan Esençay çayı bulunmaktadır. İlçenin en önemli gölü olan “Boraboy Gölü” bir krater gölü olup, 1.050 m rakıma sahiptir. Gölün uzunluğu 900 m, genişliği 250 m ve derinliği ise 30 m’dir. Ayrıca Esençay Köyü Şahin Yaylası’nda, Amasya İl Özel İdaresi işbirliği ile yapılan turistik ve sulama amaçlı suni gölet ile Uluköy kasabası, Kırkharman ve Kızgüldüren köylerinde sulama göletleri bulunmaktadır.

İklim ve bitki örtüsü

İlçede hakim olan geçiş bölgesi iklimi, genellikle ılıman bir karaktere sahiptir ve mikro klima etkisi gösterir. Bu iklim, zaman zaman Karadeniz’in etkisi altında kalarak nemli bir hava taşırken, bazen de İç Anadolu’nun tipik karasal iklim özelliklerini yansıtabilir.

Yaz ayları genellikle kurak ve sıcak geçerken, kış ayları ilçe merkezinde ılıman ve yağışlı, yüksek kesimlerde ise soğuk ve yağışlı olarak kendini gösterir. En yüksek sıcaklık 40.2 °C, en düşük sıcaklık ise 7.7 °C olarak ölçülmüştür.

Bitki örtüsü açısından, genellikle kayın, meşe, karaağaç ve çeşitli çam türlerini içeren ormanlar bölgenin tipik bitki örtüsünü oluşturur. Bu zengin bitki örtüsü, ilçenin doğal güzelliklerine ve biyoçeşitliliğine katkıda bulunmaktadır.

Taşova nüfusu

Taşova’nın 2022 yılı nüfusu 30.144 olarak kaydedilmiştir. Bu nüfusun cinsiyet dağılımına baktığımızda ise, 14.820 erkek ve 15.324 kadın bulunmaktadır. Yüzde olarak ifade edildiğinde, nüfusun %49,16’sını erkekler, %50,84’ünü ise kadınlar oluşturmaktadır.

Başa dön tuşu